مزایا و معایب سرخ کن های بدون روغن
سرخ کن های بدون روغن برای اولین بار در سال ۲۰۰۵ ثبت اختراع شدند، اما دستگاه های مشابه از دهه ۱۹۹۰ در بازار وجود داشته است. سرخکنها به عنوان راهی مشابه سرخ کردن عمیق بدون چربی و کالری ناشی از غوطه ور شدن غذا در روغن داغ بهکار میروند.
هر وسیله آشپزخانه مزایا، معایب و محدودیتهای خود را دارد. سرخکن بدون روغن نیز از این قاعده مستثنی نیست. وقتی صحبت از لوازم آشپزخانه میشود، سؤالات زیادی مطرح میشود. آیا سرخکن بدون روغن ارزش خریدن دارد؟ آیا غذای سرخشده در سرخکن بدون روغن سالم است؟ آیا سرخ کن بدون روغن برای سلامتی مضر است؟ ما مزایا و معایب استفاده از این دستگاه را فهرست کردهایم تا به شما کمک کنیم تصمیم بگیرید که آیا باید این دستگاه شگفتانگیز محبوب را به سبد خرید خود اضافه کنید یا خیر.
سرخ کردن بدون روغن چیست؟
با اینکه به آن سرخ کردن بدون روغن میگویند اما بعضی از آنها مقدار اندکی روغن میخواهند، سرخ کن های بدون روغن به هیچ وجه غذا را سرخ نمیکنند! در عوض این دستگاه ها از فنها و مکانیسمهای گرمایشی استفاده میکنند که به آنها اجازه میدهد مانند یک اجاق همرفتی عمل کنند که در آن هوای گرم به سرعت در اطراف سبد یا سینی پخت و پز چرخش میکند اگر از این دستگاه استفاده میکنید، متوجه خواهید شد که غذای سرخشده شما کاملاً شبیه غذای سرخشده است، اما بدون روغن.
سرخ کن های بدون روغن چگونه کار میکند؟
فن و مکانیسم گرمایش به سرخکن بدون روغن اجازه میدهد تا بدون روغنی فوقالعاده داغ، هوای داغ را در اطراف سبد یا سینی پخت و پز به صورت دایرهای از کف به قسمت بالای دستگاه بچرخاند. این حرکت سریع بدون روغن یک اثر همرفتی ایجاد میکند که غذا را پخته و قهوهای میکند. گرما همچنین زمان پخت را کوتاه میکند و در عین حال غذای شما را مرطوب نگه میدارد و در عین حال بیرون ترد میشود.
نحوه استفاده از سرخ کن بدون روغن
سرخ کن های بدون روغن دارای حالتهای پخت آسان از پیش تعیین شده مانند ماهی، استیک، مرغ، کیک، میگو، کباب و سرخکردنی هستند. درجه حرارت و حالت پخت را با توجه به آنچه در حال پختن هستید یا آنچه در دستور پخت پیشنهاد شده است تنظیم کنید. فراموش نکنید که سرخ کن بدون روغن را برای پخت بهینه از قبل گرم کنید. همچنین برای به دست آوردن تمام اطلاعات اولیه، دفترچه راهنمای دستورالعمل را مطالعه کنید.
مزایا و معایب سرخکن بدون روغن
اگر قبلاً صاحب یک سرخکن بدون روغن بودید یا قصد تهیه آن را دارید، اکنون میدانید که غذاهای سرخشده در سرخکن بدون روغن در مقایسه با استفاده از نمونه معمولی کاملاً مشابه نیستند. بیایید نگاهی دقیقتر به مزایا، معایب و محدودیتهای سرخ کن بدون روغن بیندازیم، مهم نیست که سایز سرخکن شما چه اندازهای باشد.
مزایای سرخ کن بدون روغن
در اینجا برخی از مزایای سرخ کن های بدون روغن آورده شده است.
1. تمیز کردن آسان
تمیز کردن سرخکن بدون روغن در مقایسه با سرخکنهای عمیق فقط به کمی تلاش نیاز دارد. حداقل مقدار روغنی که برای سرخ کردن بدون روغن استفاده میشود، شستن آن را فقط با یک برس نرم، صابون ظرفشویی و آب روان آسان میکند، بدون زحمت زیاد!
2. استفاده آسان
استفاده از سرخ کن های بدون روغن بسیار آسان است و پس از خرید این وسیله آشپزخانه، دیگر راه برگشتی وجود ندارد. شما فقط میتوانید تنقلات یخ زده خود مانند ناگت، سیب زمینی سرخشده، حلقههای پیاز و انگشتان مرغ را داخل آن بیندازید، حالت و تایمر را تنظیم کنید، به راحتی آب خوردن! همچنین میتوانید غذای باقیماندههی دیشب را دوباره گرم کنید.
3. ایمن برای استفاده
اگر در مورد عوارض جانبی احتمالی استفاده از سرخکن بدون روغن نگران هستید، لطفاً توجه داشته باشید که برخلاف مایکروویوها هیچ تشعشعاتی در این دستگاه وجود ندارد. این دستگاه مستقل همچنین از استفاهکنندگان در برابر گرما و پاشیدن روغن محافظت میکند، نه فقط این، بلکه پس از پایان تایمر به طور خودکار خاموش میشود تا از سوختن غذای شما جلوگیری کند.
4. وعدههای غذایی سالمتر
سرخ کن بدون روغن نه تنها برای استفاده راحت است، بلکه میتوانید با استفاده از آن غذاهای سالم زیادی درست کنید. هنگام پخت و پز با استفاده از این دستگاه از روغن کمتر یا بدون روغن استفاده میکنید در حالی که روغن اضافی توسط غذا جذب نمیشود. این یعنی کالری و چربی کمتر!
5. فضای زیادی را اشغال نمیکند
حتی بزرگترین سرخکن بدون روغن فضای زیادی از میز شما را نمیگیرد. بیشتر این دستگاه ها فقط به اندازه یک فر کوچک یا یک دستگاه قهوه ساز هستند. آنها به اندازهای کوچک هستند که میتوانند روی میز بگذارند. سرخکنهای بدون روغن زیبایی نیز وجود دارند که آشپزخانه زیبای شما را تکمیل میکند.
معایب سرخ کن بدون روغن
1. بسیار گران است
در حالی که برای تهیه این دستگاه گزینههای زیادی وجود دارد، اما انواع با کارایی بالا و زیبای آن گرانقیمت هستند. یک سرخ کن بدون روغن چندمنظوره عالی (به عنوان سرخکن بدون روغن و زودپز کار میکند و دارای ویژگیهای اضافی برای کباب کردن یا بخارپز) قیمت بسیار بالایی دارد. آیا این دستگاه روغن ارزش خرید دارد؟ این بستگی به این دارد که چقدر میخواهید برای دستگاه و گارانتی هزینه کنید و چند وقت یکبار قرار است از آن استفاده کنید.
2. برای خانوادههای پرجمعیت خیلی کوچک است
سرخکنهای بدون روغن بسته به ظرفیت نسبتاً کوچک هستند. اگر خانواده پرجمعیتی دارید، ممکن است بخواهید از قابلمهها و تابههای سنتی یا فر استفاده کنید. بیشتر دستگاه های با سایز متوسط به شما این امکان را میدهند که برای یک یا دو نفر غذا بپزید. البته سرخکن با ظرفیت 12 لیتر با فضای کافی برای یک مرغ کامل هم در بازار موجود است.
3. دقت در خواندن دفترچه دستورالعمل
انواع مختلف سرخ کن های بدون روغن با تنظیمات و حالتهای مختلف عرضه میشوند. این بدان معناست که هنگام استفاده از هر برند متفاوت، یک غذا به طور متفاوتی طبخ میشود. غذای شما ممکن است بسوزد، خشک شود یا حتی غیرقابل خوردن شود. پخت و پز با استفاده از سرخ کن بدون روغن به آزمایش غذاها و حالتهای مختلف بستگی دارد. قبل از انجام هرگونه آزمایشی، دفترچه دستورالعملها را بخوانید و به دستورالعملهای دفترچه راهنما که پیشنهاد میشود پایبند باشید.
4. کابل برق کوتاه
یکی از معایب سرخ کن های بدون روغن کابل برق کوتاه آن است. اگر پریز برق نزدیک محلی باشد که دستگاه را قرار میدهید مشکلی نخواهد بود، اما اگر اینطور نیست، به یک چندراهی برق نیاز دارید.
5. پیدا کردن سرخ کن مناسب سخت است
گزینههای بیپایانی از سرخ کن های بدون روغن وجود دارد و شما در انتخاب خود سردرگم میشوید. اگر میخواهید تصمیم بگیرید کدام نوع آن برای آشپزخانه شما مناسب است، ما در این مقاله سعی کردیم علاوه بر مزایا و معایب تصویر و نام چند سرخکن پرطرفدار در ایران را نشان دهیم.